Православный календарь, Понедельник 3 июня 2024. Владимирской иконы Божией Матери
Седмица 5-я по Пасхе. Глас четвертый.
Владимирской иконы Божией Матери (празднество установлено в память спасения Москвы от нашествия Крымского хана Махмет-Гирея в 1521 г.).
Равноапп. царя Константина (337) и матери его царицы Елены (327).
Блгв. кн. Константина (Ярослава) (1129) и чад его Михаила и Феодора, Муромских чудотворцев (XII).
Обретение мощей блж. Андрея Симбирского (1998).
Прп. Кассиана грека, Угличского чудотворца (1504).
Собор Карельских святых.
Собор Симбирских святых.
Собор Уфимских святых.
Чтимые списки с Владимирской иконы Божией Матери: Псково-Печерская “Умиление“ (1524), Заоникиевская (1588), Красногорская, или Черногорская (1603), Оранская (1634).
Прпмч. Агапита Маркушевского.
Свт. Василия, еп. Рязанского.
Св. Хоспиция, Триерского (Галл.).
Новомч. Пахомия Патмосского, Афонского (Греч.).
Сщмч. Секунда и всех кто с ним в Александрии (356).
Св. Кирилла, еп. Ростовского (1262).
Св. Елены Дечайской в Сербии (1350).
Чтения дня
Луки 1:39-49, 56 (на утрене)
Деяния 12:12-17
Иоанна 8:42-51
Филиппийцам 2:5-11 (Богородице)
Луки 10:38-42; 11:27-28 (Богородице)
Деяния 26:1-5, 12-20 (равноапостольным)
Иоанна 10:1-9 (равноапостольным)
Тропари
Владимирской иконы Богородицы. Тропарь, глас 4.
Днесь све́тло красу́ется сла́внейший град Москва́,/ я́ко зарю́ со́лнечную восприе́мши, Влады́чице,/ чудотво́рную Твою́ ико́ну,/ к не́йже ны́не мы притека́юще и моля́щеся. Тебе́ взыва́ем си́це:/ о, пречу́дная Влады́чице Богоро́дице!/ Моли́ся из Тебе́ воплоще́нному Христу́ Бо́гу на́шему,/ да изба́вит град сей/ и вся гра́ды и страны́ христиа́нския невреди́мы от всех наве́т вра́жиих,/ и спасе́т ду́ши на́ша, я́ко Милосе́рд.
Ин кондак, глас 8.
К Взбра́нней Воево́де и Засту́пнице, Де́ве и Богоро́дице,/ в чи́стей со́вести, ве́рою утверди́вшеся, ру́сстии наро́ди,/ невозвра́тно наде́жду иму́ще, притеце́м,/ к чудотво́рному Ея́ и пречи́стому о́бразу, и возопие́м Éй:/ ра́дуйся, Неве́сто Неневе́стная.
Кондак, глас 8.
Взбра́нной Воево́де победи́тельная,/ я́ко изба́вльшеся от злых прише́ствием Твоего́ честна́го о́браза,/ Влады́чице Богоро́дице,/ све́тло сотворя́ем пра́зднество сре́тения Твоего́/ и обы́чно зове́м Ти:/ ра́дуйся, Неве́сто Неневе́стная.
Красногорской (Владимирской) иконы Богородицы. Тропарь, глас 2.
Ра́дуйся, свята́я горо́ Кра́сная, небеси́ подо́бная,/ сла́ва бо Бо́жия на Тебе́ возсия́./ Взыгра́йте, го́ры и хо́лми, весе́лием,/ я́ко на сей горе́ ико́на Бо́жия Ма́тере,/ честна́го Ея́ умиле́ния, просла́вися./ Лику́йте, челове́цы, и весели́теся./ я́ко нам дарова́ся бога́тство неотъе́млемое, исцеле́нии сокро́вище,/ гла́сы, я́коже тру́бы, возшуми́те,/ прославля́юще Ея́ чудеса́ пресла́вная./ И Ты, Чи́стая, ра́дуйся, я́ко с Тобо́ю Госпо́дь.
Кондак, глас 3.
На горе́ святе́й ви́дяще Твою́ святу́ю ико́ну,/ Богоро́дице, Ма́ти Де́во,/ пое́м Твоего́ светообра́знаго ли́ка изображе́ние,/ поклоня́емся Твое́й святе́й ико́не,/ почита́ем о́ную,/ и сла́вим тоя́ пресла́вная чудеса́,/ и си́це зове́м Тебе́:/ ра́дуйся, Неве́сто Неневе́стная.
Равноап. Константина, царя и Елены. Тропарь, глас 8.
Креста́ Твоего́ о́браз на Небеси́ ви́дев/ и, я́коже Па́вел, зва́ние не от челове́к прие́м,/ в царе́х апо́стол Твой, Го́споди,/ Ца́рствующий град в руце́ Твое́й положи́,/ его́же спаса́й всегда́ в ми́ре моли́твами Богоро́дицы,/ еди́не Человеколю́бче.
Кондак, глас 3.
Константи́н днесь с ма́терию Еле́ною/ Крест явля́ют, всечестно́е дре́во,/ всех у́бо иуде́ев посрамле́ние су́ще,/ ору́жие же на проти́вныя ве́рных люде́й:/ нас бо ра́ди яви́ся зна́мение ве́лие/ и во бране́х гро́зное.
Блгв. кн. Константина и чад его Михаила и Феодора. Тропарь, глас 4.
Константи́н днесь ве́село ликовству́ет,/ предстоя́ престо́лу Святы́я Тр́оицы,/ ви́дя оте́чествие свое́, ма́стию духо́вною сия́ющее;/ ему́же после́доваша Михаи́л и Фео́дор, сы́нове его́,/ и мо́лятся вси трие́ вку́пе о душа́х на́ших.
Кондак, глас 8.
Изря́дному воево́де и правове́рному кня́зю Константи́ну с сыно́ма его вку́пе/ оте́чество его, хваля́ся, вопие́т,/ име́ющее его́ нача́льника и засту́пника,/ я́ко изба́вльшееся им от пре́лести и скве́рны и́дольския./ Сего́ ра́ди вопие́м ему́ си́це:/ ра́дуйся, кня́же Константи́не преблаже́нне.
Прп. Кассиана грека, Угличского чудотворца. Тропарь, глас 8.
В тебе́, о́тче Кассиа́не, изве́стно спасе́ся е́же по о́бразу,/ восприе́м бо крест и после́довав Христо́ви,/ твори́л еси́ за́поведи Его́ тща́тельне./ Те́мже ны́не со Áнгелы ра́дуется, преподо́бне, дух твой.
Тропарь святаго, глас 4.
Днесь град У́глеч тобо́ю хва́лится,/ в конце́х бо его́ пресве́тло, я́ко ве́лие со́лнце, возсия́л еси́/ и чудесы́ твои́ми вся озари́л еси́,/ и ны́не моли́ся Го́сподеви,/ Кассиа́не преподо́бне,/ за град У́глеч и оби́тель сию́,/ и всяк град, и страну́, и лю́ди,/ и́же ве́рою тебе́ почита́ющия,/ и о спасе́нии душ на́ших.